четвъртък, 1 септември 2011 г.

9.Документи за хора, които са слепи




Направете повече бели пространства между колоните на текста.

КУРСОВ ТЕКСТ

      Хората, които са слепи не използват мишки или пък друго посочващо и координиращо устройство, тъй като те не са в състояние да видят, къде сочи то. За това вие трябва да сте сигурни, че вашият документ е подходящ за обработка само с клавиатура, както и че е удобен за екранен четец или пък други брайлови устройства.
      Запомнете: Ако информацията е недостъпна за някого, тогава я преобразувайте в друг формат и проверете, уверете се, че преобразуването на изображението или пък диаграмата е правелно пресъздадено под формата на текст.
      В допълнение, ако вашия документ е под формата на колони, уверете се, че белите пространства между всяка колона са достатъчно големи. Някои от програмите за екранни четци могат да прочетат текста през първата колона, вчесто да продължат да четат текста по колоната на долу, наличието на достатъчно големи бели пространства дават възможност този проблем да бъде решен. Това също така ще направи вашият документ по-лесен за четене от всички, но най-вече за хората със слабо зрение.
     В следващите две секции има описани няколко съвета, за това как да направите вашите документи подходящи за хора, които са слепи. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар