вторник, 6 септември 2011 г.

12.Хората, които са с цветна слепота

 Към съдържанието



     Зелено и жълто, когато хората ги виждат нямат цветна слепота, поради тази причина цветната слепота се дели на три вида.


  1.   Нормално зрение
  2.   Протанопия
  3.   Деутеранопия
  4.   Тританопия



КУРСОВ ТЕКСТ

      Една осма от мъжете и 0,5процента от жените имат някаква форма на цветна слепота. Потенциално 1 от всеки 12 читател на вашите документи е възможно да не разпознава цветовете на вашия документ, на който вие сте дизайнер. Цветната слепота няма значение за онези хора, които не могат да виждат цветовете или които виждат само в черно и бяло. Това най-вече е заради пониженият спектър на цветовете, които могат да различат.


     Не разчитайте на вашия цветен избор за правилното изобразяване на вашите документи. За целта, човек би следвало да има техният компютърен екран, който е пригоден за цветовете, които възприемат те.


     Науката разпознава три типа далтонизъм и паради тази причина, не може да се използва прост избор на цветовете, които вие да използвате. Както вие видяхте на картинката в ляво, светло зеленото „Т” може да не бъде забелязано и да бъде поми-слено за част от цветовия фон за разлика от тъмното зеленото  „Т”, което може да бъде видяно. Следователно, най-добрият начин за това е да бъде разчетен и разграничен тъмния и светлия контраст между вашите цветове.


     Големият контраст между цветовете дава възможност по-добре да бъде прочетен съответния текст. Поради тази причина черните букви на бял фон дават възможност за добро и лесо четене на текст, тъй като контрастът е много голям.


     Припомнете си вашето златно правило за достъпност на документите и ако нямате подходящ цвят, то е необходимо да преработите информацията. Това например е неприложимо за хора, които не могат да видят цветовете и да натиснат червения бутон, когато това е необходимо, защото те не са в състояние да го различат и тогава за тях се търси друга възможност. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар