четвъртък, 8 септември 2011 г.

19.Познавателни и езикови увреждания

Към съдържанието





Избягвайте препълнени екрани. Тука съществуват няколко различни начина, за да направите вашите документи лесни за четене.

  1.  Заетият екран е против подредения и спретнатия дисплей.
  2.   Пълните параграфи срещу голямото, свободно, бяло пространство.
  3.   Пълни параграфи срещу отбелязани с точка списъци.


КУРСОВ  ТЕКСТ

     Познавателните и езиковите увреждания са от кръга на дислексията и трудното запомняне, трудно решаване на проблеми или разбиране на сензорна информация. Това са хора, които имат проблеми с разбирането и използването на език. За кората, които имат такива увреждания, съвкупността от не възможност за визуално възприемане и подбор на правилните думи, за изразяване на мисли, може да направи използването на компютър много трудно, даже и невъзможно.

    Тези начини за писане на документи са добре познати на хората с познавателни увреждания. Но те също така трябва да притежават добри ръководни принципи за писане на документи подходящи за всички аудитории:
  • Използване на много свободно пространство.Моля между блоковете и около колоните от текст използвайте повече свободно пространство. Поставяйте допълнителни празни  линии между параграфите.
  • Избягвайте „Заетите” екрани. Информацията съдържаща повече от една страница може да е трудна за разбиране като цяло. Да няма многоцветни графики, пъстър текст с различни шрифтове и анимации на една страница.
  • Отбелязания с точки и номерирания списък по лесно се чете и се разбира, от колкото плътния параграф.
      Така направения текст може да се появи и да се изчисти без много безредие. Концентрирайте се върху използването на точни и прости изречения и не използвайте сложни и описателни изречения със сложно структура. Използвайте къси изречения.

     Избягвайте анимираният текст, където текста или картинките около него се движат. Дори бавното преместване на ттекста, може да го направи не четлив за хората с познавателни увреждания. Ако вие видите, че няма начин да се избегне анимационният текст, тогава вие включете и напишете същата информация с обикновен текст.

     Вие ще изпозвате някои от тези идеи в практическата сесия, която следва.
Подреждането и опростяването на документите, води до по-лесното им четене и възприемане. Това е лесен начин да увеличите вашата аудитория. Другото предимство е, че по простият документ е по-малък и се зарежда по-бързо и по-лесно – правете простички документи за да са достъпни и актуални за всички.



Няма коментари:

Публикуване на коментар