петък, 2 септември 2011 г.

10.Достъпни таблици

Към съдържанието



      При използването на програма екранен четец тя ще прочете първо съдържанието на клетките A1, B1, C1; след това съдържанието на клетките от втория ред, клетки A2, B2, C2.

КУРСОВ ТЕКСТ


     Екранните четци и брайловите дисплеи четат таблици редове, през ред, ред по ред при кръстосани колони. Чрез клавиша TAB се осигурява прочитане през таблицата, която определя начина за четене на самата структура.Така, чрез табличната структура ние можем да построим смислово изречение, като зададем параметрите на програмата, която да чете отляво, от дясно или пък ред по ред. 



Разгледайте следващата обикновена таблица:


Ако информацията не е поставена в таблица екранния четец ще я прочете като: атрибути, котка, маймуна, змия, кожа, с кожа, с кожа, без кожа, крака, 4, 2, 0.
От такъв прочит няма много полза.Ако информацията бъде прочетена така, ще бъде по-добре.
  • котка:с кожа, 4 крака
  • маймуна:с кожа,2 крака
  • Змия: няма кожа, 0 крака
Вие можете да опитате това за себе си в практическата сесия

      Бележка   За Уеб страниците, HTML доставя много повече възможности за достъпност и дизайн на таблиците в електронните страници. Различните HTMLтагове идентифици-рат заглавни таблици (<TH> tag) и таблици с данни (<TD> tag), така данните се пред-ставят от екранния четец или от брайловия дисплей, като заглавна информация и  информация от данни в контекст. В HTMLвие също така можете да включите коментар, таблично резуме в <table> таг, който обяснява целта на таблицата.







Няма коментари:

Публикуване на коментар