вторник, 6 септември 2011 г.

13. Достъпност на документи на хора със слабо зрение

Към съдържанието



      Увеличителната лупа може да направи приятен за четене на документа за хора със слабо зрение.

КУРСОВ ТЕКСТ

     Слабото виждане е в резултат от различни видове проблеми, включващи проблеми с фокуса и яснота, късогледство, далекогледство и тунелно виждане.


     Ако хората страдат от слабо виждане, те трябва да започнат с пригаждането на техния компютърен екран, за да намерят най-добрият път за решението на проблема. Те биха могли да включат схеми на контрастни цветове, големи шрифтове и големи икони. Те също така биха могли да използват устройства като увеличители.


    Следователно, е важно вашия документ да се изобразява за читателя в избран контрас и установъчен параметър на екрана. Както виждате в последната практическа сесия, екрана може да се промени коренно. Не разчитайте на вашия избор на шрифт, размер на шрифта или пък цвят при възпроизвеждането на документа -  при възпроиз-веждането на целият документ, ако са използвани само текстови инструменти или същественото приложение на екранен четец.


    Дори вашите читатели да си пригодят компютрите с помощта на инструментите коригиращи шрифта, вие се въздържайте от използването на малък шрифт за всеки от вашите читатели. Като основна практика, вие трябва да използвате минимален  шрифт с размер поне 10.


    Някои цветови комбинации са много трудни за виждане. Това не се отнася точно за хората страдащи от цветна слепота, а за всеки един читател на документ. Ако вие не можите да прочете ясно някой документ, тогава просто не използвайте такова съче-тание.Например въздържайте се от употребата на жълт текст на бял фон; Бледо синьото е също пролемно като цвят, особено когато е син първият диапазон на виждане, който се влошава с нарастването на възрастта. Вие може да имате способността да четет син шрифт, но възрастния човек може и да няма тази възможност. Запомнете, че вашите възрастни читатели може и да не могат да прочетат текст написан с бледо син шрифт.




За да се запомни:



Визуални увреждания

      Използвайте алтернативен текст на всяка графика.Изпозвайте разумен шрифтов размер Минимум 10 точки.Разделете стълбовете с широко празно поле.Направете таблици, така, че те да се четат разумно от линия до линия.Използвайте силно контрасна цветова схема. Черен текст на бяло поле е идеално. Никога не поставяйте два цвята с аналогичен контраст в съседство.Назовавайте хипер връзките разумно. Например, не използвайте „ За да видите повече информация щракнете вън от този Линк” или „ Щракни тук”.







Няма коментари:

Публикуване на коментар