понеделник, 2 юли 2012 г.

4. Интервю за работа


По принцип, интервюиращият би следвало да се отнесе към кандидатът с еднакво отношение, не зависимост дали е мъж или жена, както и към, който и да било друг кандидат. Той трябва да ги  адресира с еднаквата формалност и по начин удобен за тяхната възраст. Освен това би следвало да се вземат някой неща под внимание:
-          Следователно, интервюорът трябва да осигури необходимият комфорт на човекът подлежащ на интервю. Той трябва да знае, колко време е необходимо да пропътува той или пък тя, за да пристигне на мястото на срещата.
-          Точността би следвало да бъде желана. Интервюорът деликатно трябва да прецени  допълнителното време, което трябва да даде на човекът с увреждане, след като се вземе в предвид дистанцията, промените във времето, силата необходима за преодоляването на физическите пречки и архитектурни бариери, които ще проличат по време на интервюто с него или с нея.
-          Ако хората с увреждания могат да използват различен транспорт, когато пътуват, интервюиращият може да направи резервация на някой предварително избрани кандидати, когато интервюто приключи. Интервюорът трябва да направи точна оценка независимо от това, колко дълго е продължило интервюто
-          Когато трябва да бъде упътено лице с визуални увреждания, тогава интервюорът трябва да даде доста специфично упътване, от типа "обърни се на ляво след 50 метра" или "обърнете се на дясно, до като стигнете до изходът от ляво, той е на пет метра до вратата на офиса."
-          Интервюорът трябва да запознае интервюирания с имената на всички хора участващи по време на тяхната среща.
След това се извършва сумиране на резултатите “Годен” и “Негоден”. Които ние получаваме, след като номерираме ключовите въпроси, които задаваме по време на интервюто:
-          Какви са изискванията за нещата за да прави личността годен/а или пък не годен/а за съответната работа?
-          Кое я кара да се чувства удобно при осъществяване на съответния труд?
-          Какви трудности са я накарали да изпитва необходимост от търсенето на нова работа или работа в околността?
-          Ако работата върви успешно, дали е необходимо специфично облекло, екипировка или е необходимо осъществяване на допълнително приспособяване?

4.1.Неща, които не трябва да се правят
Допускат се следните грешки, когато се започне да се прави интервю с човек с увреждане:
- Откровено възхищение от смелостта на кандидата.
- Изразяване на съчувствие/симпатия.
- Втренчен поглед или пък прекалена въздържаност от поглед по време на разговора.
- Проявена надменност и избягване на основни/съществени въпроси.
- Автоматично и надменно предоставяне на помощта, която е необходима.
- Питане относно “вашия недъг”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар