неделя, 28 август 2011 г.

3.Златното правило






Ако порцията информация би могла да бъде не достъпна за някой, винаги преобразувайте информа-цията във втори формат. Тази информация изглежда като втория текст и картинка.


КУРСОВ ТЕКСТ


Златното правило за този курс е:Ако конкретният обем информация е недостъпен за някого, то тя може да бъде преобразувана в друг формат информация.


      Освен това ние трябва да помним, че това което е добро за един човек, може да бъде лошо за друг. Ако това бъде обяснено с проста диаграма ще се види, че конкретната информация може да бъде полезна и да върши добра работа на хора, които са с дислексия, но пък не приложима за хората, които имат слабо зрение. За това е необходимо да осигурите приложна точка, която е така добре обяснена в следващия текст. 
      На пример, ако вие имате /voiceover/ програма за звуково произнасяне на Уеб страницата, тя ще бъде достъпна за хората страдащи от слепота или дислексия, но вие също така трябва да се убедите, че страницата възпро-извежда и текста, за да може тя да бъде достъпна и за хора, които са глухи. Това не означава непременно да започнете да правите аудио препратки към всяка електронна страница; Ако вие имате текстов документ и текстът в него е напълно достъпен, тогава текстът е напълно завършен. Текстът винаги е недостъпен, както вие ще установите по-нататък, ако не бъде представен в различен формат.В същото време текстът може да бъде достъпен за всички, ако наистина бъде помислено за всички.

   Ако вие представите информацията в повече от един формат, вие давате възможност на читателите за повече възможности за достъпност на тази информация. И давате по-добър шанс от самосебе си за комуникация с тези хора.

   За това не е хубаво да разработите документ, който да е подходящ само за една група от хора, например за тези които са слепи. Вместо това е добре да бъде написан документ, който да бъде приложим и достъпен за всеки.




Няма коментари:

Публикуване на коментар