неделя, 28 август 2011 г.

2.Видове увреждания



Вие на практика не знаете, кой ще чете вашите документи и за това ги направете достъпни за всички.

КУРСОВ ТЕКСТ

За да разберем, как да създадем добър и достъпен документ, ние се нуждаем да разгледаме различните видове увреждания. Ние вече обсъдихме това, че не може да знаете, кои ще бъдат вашите читатели, така че вие сте длъжни да създадете документ, който работи за всички. Това ще ви бъде по-лесно, ако вие имате представа за начина, по който хората с увреждания използват своите компютри.

Има пет основни вида увреждания:
  • Визуални
  • Слухови
  • Мобилни
  • Познавателни или езикови
  • Кризистни
За всеки вид има диапазон на увреждане. Така например при зрителните увреждания обхавщат от пълна слепота до слабо зрение или пък наличие на цветови аномалии / липсата на възможност за разпознаване на цветовете/. Някои от уврежданията са постоянни, други пък са временни, а трети са пречинени в резултат от напредването на възраст.
Ние ще разгледаме всеки вид увреждане в детайли в следващите два урока, като се концентрираме върху това, как хората с увреждания правят използването на на компютрите, черз специфична техника и как бихме могли да направим нашите документи, по-достъпни и удобни за тях. 

В следващият урок ще се разгледа възможността, как вие можете да създадете документи достъпни за хора с визуални увреждания. Последният урок обхваща други увреждания. Зрението обхваща цял урок, тъй като има много голям периметър , а използването на компютър без монитор ще бъде много усложнено.


                                 към следващата глава

Няма коментари:

Публикуване на коментар